*Posting ini sudah tidak relevan lagi. Baca di SINI sebagai update kepada sistem EPP / Ansuran.

Antara kelebihan syarikat Public Gold ini ialah, kita boleh membeli produk emas atau perak secara ansuran. Sudahlah harganya murah, boleh bayar bulanan pulak tu. Cuba kita pergi walk-in ke kedai-kedai emas terkemuka tu, agak-agak dapat tak bayar bulan-bulan.

Sesiapa yang berminat menyimpan emas tetapi belum mempunyai bajet yang cukup boleh menggunakan kaedah ini yang dikenali sebagai Easy Payment Purchase (EPP), caranya ialah dengan membuat bayaran ansuran selama 4 bulan berturut-turut kepada public gold, habis bayar baru boleh ambik emas. Kalau bayar habis cepat sebagai contoh, bulan kedua kita settlekan semua payment, lagi cepat dapat emas.

Proses belian secara EPP amat mudah , pilih produk public gold melalui link ini Public Gold,

Belian minima adalah RM500 sahaja.

Caj pembelian ansuran yang rendah. Kos pengurusan atau admin fee hanyalah 0.5%.
* admin fee ialah untuk pihak Public Gold simpan emas kita. Setiap belian epp akan disertakan sekali jadual pembayaran, jika lock harga pada 24/04/2015 maka setiap bayaran ansuran perlu dilakukan pada 24hb bulan berikutnya hingga bulan yang keempat
Berikut ialah contoh pengiraan belian LBMA Gold Bar 50 gram secara EPP , katakan harga 50 gram pada  24/4/2015 ialah RM7500

RM7500 / 4 = RM1875

Bulan pertama bayar 1875+ 0.5% admin fee( minimum RM5)

Jadi,

Bulan pertama ialah RM 1884.35
Bulan kedua = RM1875
Bulan ketiga =rm1875
Bulan keempat =RM1875

Ansuran bulanan yang di bayar kepada Public Gold adalah mengikut harga belian semasa lock, jadi tiada perubahan bayaran ansuran sekiranya berlaku kenaikan harga atau penurunan harga emas.

Cara ini sesuai untuk orang yang bulan-bulan ada budget atau ada duit tapi mahu rolling dulu ke tempat lain. Yang penting, kena ada disiplin.

Jika ada pertanyaan, boleh hubungi saya 24 jam atau mana-mana dealer Public Gold yang anda kenal untuk keterangan lanjut.

Haris Halim
harishalim75@gmail.com
019-3520178