Apabila kita memperkatakakan tentang tabung pendidikan anak-anak, yang terlintas di kepala setiap ibu bapa, sudah pasti yang pertama ialah simpanan tunai di bank atau simpanan amanah (unit trust,asb dll) dan juga melalui insurans.

Andaikan kita menabung RM200 sebulan untuk seorang anak selama 18 tahun, kita sepatutunya bertanya  soalan  ini kepada diri kita

  1. Dapatkah jumlah terkumpul tunai itu mengekalkan kuasa beli nya 18 tahun lagi?
  2. Cukup berdisiplin kah kita untuk tidak menggunakan duit tabungan itu ?

Katakankanlah kita dah capai target untuk menyimpan RM40,000 apabila anak kita menjelang 18 tahun sebagaimana kos untuk pendidikan waktu sekarang.

Tapi, kita semua maklum, RM40,000 pada 18 tahun akan datang tak akan sama kuasa belinya pada masa sekarang. NOMBORNYA SAMA, TAPI KUASANYA BERKURANG.

Bagaimana pula kalau kita menyimpan di dalam ASB dan Tabung Haji yang memberikan dividen tetap setiap tahun dan mempunyai kuasa compounding? Pada saya, simpan di ASB atau Tabung Haji tak mampu nak kejar Nilai Masa Depan sebagaimana emas. Dari sudut nombor, sudah tentu ia lebih meningkat, tapi KUASA BELI jatuh dari tahun ke tahun akibar dimakan inflasi. Itu belum dikira ketidaktentuan ekonomi dan matawang kita yang rapuh.

Begitu juga  dengan Unit Trust yang kita masih tak pasti untung ruginya.  Yang mana kita disuruh oleh ejen untuk tambahkan pelaburan ketika harga jatuh dengan mengharapkan ia naik semula satu hari nanti.

Emas pula walaupun memang ada waktu turunnya, tapi kita memegang sendiri pelaburan itu. Dikala sesak, boleh pajakkan sekejap dan tebus semula. Boleh ke kita nak pajak saham/unit trust?

Simpanan melalui insurans lagilah tak tepat dan boleh merugikan.  Pertama, nilai simpanan bila sampai tempoh matang walaupun cukup jika dikara pada hari ini, tetpi, mustahil ia dapat cover kos pendidikan 18 tahun lag .ia berbalik kepada penerangan di atas di mana nilai kuasa beli yang semakin berkurangan.

Itu belum masuk cerita kerugian jikalau kita surrender value atau batalkan caruman separuh jalan.

Insurans hanya sesuai sebagai PROTECTION sahaja. Jika terjadi apa-apa kepada ibubapa, duit pampasan tersebut bolehlah  digunakan oleh anak-anak nanti .

education-fund

EMAS SEBAGAI PENYELESAIAN

Jadi, jika kita simpan 1gram sebulan dari tarikh anak kita lahir hingga dia berumur 18 tahun, simpanan emasnya sudah ada 216 gram (RM40,000 pada masa ini). Simpanan emas itu sudah tentu kalis inflasi dan cukup untuk cover pendidikan anak-anak walau apapun terjadi kepada ekonomi dan RM kita.

Dan andainya waktu tu kerajaan sudah mansuhkan sebarang bentuk pinjaman atau tidak layak memohon pun kita  tidak akan takut kerana kita sudah ada back up emas yang kuat.

 

new-gap

BUDGET RENDAH, EMAS MANA NAK BELI?

Jika tujuan kita nak simpan emas adalah untuk jangka masa panjang seperti untuk pendidikan anak-anak, carilah emas yang mempunyai ciri-ciri berikut:

  1. Harga per gram adalah rendah
  2. Spread yang rendah
  3. Senang nak beli & jual
  4. Senang nak simpan
  5. Beli dari syarikat yang reputasinya tinggi

Pada masa sekarang,  cara terbaik untuk ibu bapa yang budget beli ema sekurang-kurangnya 1 gram adalah melalui akaun emas GOLD ACCUMULATION PROGRAM (GAP) yang disediakan oleh Public Gold.

Walaupun ia adalah akaun emas, ia berbeza berbanding akaun emas yang disediakan oleh pihak bank. Di bank, mereka hanya menawarkan emas digital sahaja dan tiada emas fizikal. Jika ada pun, mempunyai syarat yang ketat dan amat leceh untuk berurusan. (Ini akan saya ceritakan di entry akan datang)

Dengan akaun GAP Public Gold ini, kita boleh keluarkan emas fizikal dimana-mana cawangan, jual semula secara online, disimpan secara percuma oleh Public Gold, harga per gram yang murah, boleh beli secara 24jam, 7 hari seminggu dan di mana2 sahaja.

Kita juga boleh buka satu akaun untuk setiap anak. Lebih menarik jika duit anak-ank yang mereka dapat setiap hari raya atau hadiah juga ditukarkan kepada emas agar tak habis dibelanjakan begitu sahaja.

Untuk maklumat lanjut tentang GAP Public Gold, boleh je jika hantar wahatsapp kepada saya atau baca sahaja di posting saya sebelum ini.

Semoga bermanfaat.

Haris Halim
Public Gold Authorised Dealer
019-3520178

http://bit.ly/PGregister
(Klik Untuk Daftar Percuma Dengan Public Gold)