Dulu-dulu, hobi saya adalah mengumpul toys & action figure. Dari sekecil-kecil 3.75inci sampai lah ke 36inci. Sebahagian kecil ruang dalam rumah dipenuhi dengan patung-patung mainan je. Dari Star Wars, Marvel, DC hingga ke Lord of The Rings. Semua ada. Beribu-ribu habis untuk hobi ini.

Ambush 1  wraithhorse6

Suatu hari, terdetik di hati. Nak stop hobi ni. Malas dah nak kumpul lagi. Bukannya ada value yang tinggi pun. Malaysia bukannya USA. Di sana komunitinya besar, demand sometimes more than supply, so boleh jual dengan harga tinggi. Di sini? Kalau jual dekat Lowyat, dekat Mudah…benda pertama yang akan ditanya ialah Best Price?

Agak payah nak jual pada harga yang boleh buat profit kecuali kalau betul-betul rare dan ada diehard fan yang tak sayang duit. Jadi banyak yang dijual pada cost price. Lantaklah. Memang dah malas nak simpan. Simpan lama-lama pun dimamah usia, daripada rosak dimakan masa, baik jual cepat-cepat.

Disebabkan hobi saya yang suka mengumpul, terasa ada something missing. Keinginan untuk mengumpul datang semula. Tapi tak tahu nak collect apa. Apa yang berbaloi untuk dikumpul, tahan lama dan ada confirm ada value atau tak jatuh value pada masa depan. Termenung sekejap dibuatnya mencari ilham.

.                                           termenung 01

Suatu hari pergi ke Giant Bandar Kinrara dengan niat nak beli barang-barang dapur. Lalu di depan Poh Kong, tergerak dihati nak tengok emas yang display kat situ.

Dengan kehendak Allah,terdetik dihati, inilah yang dicari-cari selama ini.Maka dari detik itu, inilah penbelian koleksi EMAS yang pertama.

                                                           20150416_184711

Namun, macam masih ada yang tidak lengkap. Dengan bantuan encik Google, saya pun membuat kajian dengan lebih lanjut. Dipendekkan cerita, saya telah berjumpa berkaitan dengan emas pelaburan di sini, sini dan .sini

Hasilnya, saya terus membeli dan kemudiannya menjadi pengedar emas Public Gold.

20150416_185111

Cantik kan? Ini adalah produk Public Gold iaitu Dinar 916. Tetapi disebabkan GST sudah berkuatkuasa, produk ini diberhentikan jualannya kerana ada charge GST yang dikenakan. Apabila GST dikenakan, harganya sudah tentu meningkat, oleh itu spreadnya pun akan mengecil, dan memerlukan waktu yang lebih panjang untuk mendapat keuntungan.

Oleh itu syarikat Public Gold telah menggantikannya dengan produk LBMA yang tiada charge GST.

Pada 13 Oktober 2014, kerajaan telah mengeluarkan senarai barangan yang dikecualikan GST, ia termasuk emas pelaburan. Semua produk akan dikenakan charge GST kecuali emas berketulenan 99.99% yang mempunyai standard antarabangsa (seperti LBMA).

Jadi sekarang ni, hampir kesemua gold bar dan dinar Public Gold telah ditukar kepada emas yang diiktiraf oleh LBMA (London Bullion Market Association), kecuali Bungamas dan Taifook. Dan Public Gold satu-satunya syarikat tempatan yang mempunyai emas LBMAnya tersendiri buat masa ini.

   Gold bar dan Dinar 999.99 dengan pengiktirafan LBMA.