Beberapa hari lagi anak-anak yang bersekolah di sekolah kebangsaan akan menduduki peperiksaan pertengahan tahun. Saya difahamkan ia melibatkan semua sekolah di seluruh Malaysia. Tak pasti pula sama ada sekolah menengah pun terlibat sama.

Awal tahun ini, sekolah anak saya telah mengeluarkan surat pekeliling memberitahu terdapat perubahan dalam sistem gred baru pemarkahan peperiksaan dan ujian tahun 2015. Ada 2 sistem yang digunakan di sekolah rendah bagi tahun 2015 seperti berikut.:

i) Murid Tahun 6 yang masih menggunakan sistem pembelajaran lama iaitu Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) akan  mengguna pakai julat gred lama.

ii) Murid Tahun 1-5 yang menggunakan sistem pembelajaran Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) akan menggunakan julat gred yang baru. Anda boleh lihat seperti di bawah

Julat Markah

Jika semua subjek mendapat E, ia masih dikira Menguasai (LULUS), tetapi jika ada walaupun 1 subjek mendapat F, maka keputusannya Tidak Menguasai (GAGAL).

Expectation kami sebagai ibu bapa terhadap pencapaian anak agak demanding. Kadang-kadang kasihan juga tengok anak-anak ini. Setiap hari dari Isnin ke Khamis ada kelas tuisyen waktu pagi. Malam, mengaji, buat homework atau revision. Sabtu dah Ahad pun tak terlepas walaupun tiada kelas tuisyen. Isteri saya akan bawa mereka dan belajar di kedainya jika tiada customer yang masuk waktu itu.

Tanggung jawab untuk assist mereka belajar, sepenuhnya ditanggung oleh isteri. Kepada anak-anak, saya berjanji untuk bawa mereka ke Kinokuniya dan pilih apa sahaja buku yang mereka suka. Syaratnya mesti mendapat  A (85-100) dalam Bahasa Inggeris, Matematik dan Bahasa Cina.

Kalau mereka berjaya, Alhamdulillah. Ada alasan  untuk beli buku dan tolak rebate untuk Income Tax tahun depan. Serampang dua mata bukan?

Haris Halim
harishalim75@gmail.com
019-3520178