Laman ini diwujudkan untuk berkongsi pengetahuan berkenaan kepentingan menyimpan emas dan perak.

Seperti yang telah saya ceritakan pada post sebelum ini bagaimana harga emas hampir 10 tahun yang lalu jauh lebih rendah dari sekarang (lebih dari 50% perbezaan harga),tak mungkin boleh berpatah balik untuk mendapat semula harga tersebut. Apa yang perlu dilakukan ialah bermula dari sekarang pada yang belum bermula. Hatta, dari sekecil 1 gram tidak mengapa. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. 10 tahun kemudian anda akan bersyukur kerana memulakan simpanan emas dari sekarang. Tekadkan azam, simpanan tersebut untuk anak-anak atau yang bujang, sebagai insurans wang anda di kala tua.

Jika anda mampu menghisap rokok sekotak sehari, make-up kereta tiap-tiap bulan, minum di starbuck setiap hari, selalu melancong tetapi tiada simpanan atau pelaburan untuk masa hadapan, sangatlah rugi. Lebih rugi kalau melabur pada skim cepat kaya yang tak tahu hujung pangkalnya. Jika mahu melabur kepada emas, pastikan dapat emas. Bukannya mendapat hibah setiap bulan seperti yang dijanjikan. Bunyinya Islamik memang sedap didengar, bila dah tersontot nak meraung pun dah tak berguna.

Saya telah di perkenalkan kepada produk emas Public Gold keluaran tempatan. Ia amat mudah ditempah dan dibeli. Ditambah dengan ciri-ciri fizikal yang menarik dalam bentuk gold bar dan syiling dinar, ia amat sesuai dijadikan pelaburan dan simpanan. Ia juga amat mudah dijual balik pada beza harga (spread) yang rendah serta mudah dipajak di Ar-Rahnu POS tanpa banyak soalan jika memerlukan wang. Seal emas pun tak perlu dibuka, jadi susut nilainya pun takkan terjejas,

Apabila kita memilih bentuk emas pelaburan yang terbaik, antara kriterianya ialah carilah emas yang spreadnya kecil.

SPREAD – apa tu?

Spread / susut nilai adalah keuntungan yang dikaut oleh penjual emas bilamana pembeli menjualnya balik. Kadar keuntungan tu terpulang kepada setiap company. Ia adalah kriteria paling penting kalau nak dapat untung maksimum dalam pelaburan emas.

Formulanya adalah seperti di bawah;

PG Kira Spread

Jadi, untuk memudahkan anda, lihat jadual seperti dibawah:

PG Spread

Produk LBMA emas tanpa GST Public Gold adalah dari serendah 4.5%-8%. Mari kita bandingkan dengan produk emas Bunga Raya Poh Kong. Sila keluarkan calculator tuan/puan.

Poh Kong Bunga Raya

Dari senarai itu, kita akan mendapati jika mahu menjualnya semula untuk cash, susut nilainya adalah diantara 12-14%!

Secara jujurnya,emas spread tinggi tak sesuai untuk tujuan pelaburan. Kalau sekadar nak simpan jadi harta karun, itu tak ada masalah. Tapi kalau niat untuk jual balik suatu hari nanti, spread akan menentukan; (1) berapa cepat dapat untung, dan (2) berapa banyak keuntungannya.

Jika Tuan/Puan merasakan sudah tiba masanya untuk memulakan pembelian/pelaburan, bolehlah emailkan info di bawah kepada saya

1. Nama penuh,

2. No. Mykad

3. No. Telefon,

4. Email

5. Item yang nak dibeli.

6. Cawangan Public Gold terdekat (untuk ambil emas)

Kalau nak jadi dealer, bagi

7. No. akaun Maybank.

Hantarkan info tu kepada saya, harishalim75@gmail.com atau 019-3520178

InsyaAllah, saya akan bantu sedaya upaya yang boleh.

Wallahu a’lam.